Sıkça Sorulan Sorular

1. Aday (Stajer) sürücülük nedir ?
CEVAP : Sürücü belgesi alındığı tarihten itibaren 2 yıl süre içinde 75 ceza puanından fazla ceza puanı alanların; kırmızı ışık ihlalini, hız sınırı ihlalini üç defadan fazla yapanların ve emniyet kemerini kullanmadığı üç defadan fazla tespit edilenlerin mevcut ehliyetleri iptal edilir. Yeniden bir sürücü kursuna yazılıp ehliyet sahibi olmaları gerekir.

 

2. Aday sürücü iken araç kullanabilmek için yanımızda refakatçi bulunması mecburi midir ?
CEVAP : Hayır. Aracınızı yalnız başınıza kullanabilirsiniz.

 

3. B sınıfı otomotik vites araç ehliyeti alan bir kişi düz vites (manuel) araç kullanabilir mi ?
CEVAP : Hayır. Görevlilerce tespit edildiği takdirde para cezasına çarptırılır. Düz vites ehliyet sahibi kişi ise otomotik vites araç kullanmaya yetkilidir.

 

4. Kursiyer direksiyon sınavında başarısız olduğu taktirde, ücreti mukabilince 2 ders saati eğitim almadan bir sonraki direksiyon sınavına katılınabiliyor mu?
CEVAP : Hayır katılamıyor. Başarısız kursiyer, ücreti mukabilince 2 ders saati direksiyon çalışması almadıkça ve bu çalışma Bakanlığın MEBBİS sistemine işlenmedikçe bir sonraki sınava katılamıyor.

 

5. Aldığım sürücü belgesi ile aracıma römork takıp trafiğe çıkabiliyor muyum ?
CEVAP : Hayır. Römorklü araç kullanmanız ihtimal dahilinde ise sürücü kursuna kayıt esnasında bu durumu belirtmeniz ve buna uygun sertifika almanız gerekir.

 

6. Aynı anda iki farklı sertifika sınıfı için kurslara kayıt yaptırabilir miyim?
CEVAP : Hayır. Bir sertifika sınıfı için direksiyon sınavını kazanmadan veya kaydınız silinmeden ikinci bir kayıt yaptırmak mümkün değildir.

 

7. Ehliyetim varken farklı bir sertifika için kayıt yaptırdığımda yazılı sınavlarından sorumlu muyum ?
CEVAP : Yazılı sınavlardan muaf olarak, sadece direksiyon sınavına girersiniz

 

8. Mazeretim sebebiyle direksiyon çalışmalarını kaçırırsam kursunuzca telafi etme imkanım var mı?
CEVAP : Eksik günleriniz kadar çalışmayı ileriki günlerde uygun zamanlarda telafi ediyoruz.

 

9. Direksiyon çalışmalarına hangi saatlerde katılma imkanımız var?
CEVAP : Çalışmalar başladığında sabah 08:30, öğlen 12:30 veya akşam 18:00’den birini tercih ederek direksiyon çalışmalarına katılabilirsiniz.

 

10. Direksiyon çalışmaları sırasında her gün için farklı saatleri tercih edebilir miyim ?
CEVAP : Araç yoğunluğunu ayarlayabilmemiz için çok önemli bir mazeret olmadıkça saatleri değiştirmemenizi rica ediyoruz.

 

11. Kurs sırasında 16 günlük çalışmayı yapmakla birlikte arzu edersem ilave direksiyon çalışması yapabilir miyim ?
CEVAP : Tabi, saat ücreti mukabilince arzu ettiğiniz kadar ilave direksiyon çalışması yapabilirsiniz.

 

12. Motosiklet kullanmayı bilmiyorum ama A2 ehliyeti almak istiyorum.gerekli eğitimi verebilecek misiniz?
CEVAP : Bisiklet kullanmayı biliyorsanız, iki teker üzerinde dengede durabiliyorsanız, motosiklet kullanmasını rahatlıkla öğretebiliriz.

 

13. Yazılı sınavında bir oturumda ayrı ayrı kaç sınava girmem gerekiyor ?
CEVAP : Tek oturumda 50 sorudan oluşan tek sınava giriyorsunuz.

 

14. Yazılı sınavda başarılı olmak için en az kaç soruyu doğru cevaplamam gerekiyor ?
CEVAP :Başarılı olmak için 50 adet sorudan 35 tanesini doğru cevaplamanız gerekiyor.

 

15. Yazılı sınavlarda yanlış doğruyu götürüyor mu ?
CEVAP : Hayır, yazılı sınavda yanlış cevap doğru cevabı götürmüyor.

 

16. Yazılı sınava girebilmek için Sınav Giriş Belgesini nereden almam gerekiyor ?
CEVAP : Kayıtlı olduğunuz sürücü kursundan iki gün öncesinden bizzat giderek imza karşılığı almalısınız.

 

17. Yazılı sınavını başarmadan direksiyon sınavına girebilir miyim ?
CEVAP : Hayır. Yazılı sınavını başarmadan direksiyon sınavına girmek mümkün değildir.

 

18. Direksiyon sınavı için Sınav Giriş Belgesini sürücü kursundan mı almalıyım ?
CEVAP : Evet. Sürücü kursundan imza karşılığında alabilirsiniz.

 

19. Yazılı veya Direksiyon sınavlarında kimlik belgesi bulundurmam şart mı ?
CEVAP : Evet. Sınavlarda, yanınızda geçerli bir kimlik belgesi mutlaka bulunmalıdır.Nüfus cüzdanı olmasını tavsiye ederiz.

 

20. Direksiyon sınavı günümü ve saatimi nereden ve nasıl öğreneceğim ?
CEVAP :Kayıtlı bulunduğunuz sürücü kursundan imza karşılığı alacağınız Sınav Giriş Belgesinde randevu saatinizi öğrenebilirsiniz. Belirtilen saati kaçırırsanız sınav hakkınızı kaybedersiniz.

 

21. Direksiyon sınavı saatimi kaçırırsam, uygun saatte sınavım gerçekleştirilir mi ?
CEVAP : Hayır. Direksiyon sınavı başlangıç saatinde sınav yerinde olmayan kursiyerin sınavı GİRMEDİ olarak değerlendirilir.

22. Girmediğim sınavın harcı yanar mı, bir sonraki sınavda kullanamaz mıyım ?
CEVAP : Girilmeyen sınavın harcı yanar. Bir sonraki sınav için tekrar sınav harcı yatırmanız gerekecektir.

 

23. Yazılı veya direksiyon sınavlarına kaç defa girme hakkım var ?
CEVAP : Her iki sınav için de 4 defa girme hakkınız vardır. Yazılı sınavını verdiğiniz andan sonra 4 adet de direksiyon sınavı hakkınız başlar.

24. Giremediğim sınav için mazeretimi belgeleyebilir miyim ?
CEVAP : Her iki sınav için birer defa rapor alma hakkınız vardır.

 

25. Aldığım mazeret raporunu sürücü kursuna ne zaman teslim etmem gerekiyor ?
CEVAP : Sınavın olduğu tarihten bir gün sonra ilgili sürücü kursuna götürmezseniz ve sürücü kursu da bu raporu aynı gün içinde Milli Eğitim Müdürlüğüne vermezse aldığınız raporun hiçbir anlamı olmayacaktır.

 

26. Yazılı sınavına ve direksiyon sınavına girmeden önce bilgilerin hatırlanması amacıyla eğitim verilmekte midir ?
CEVAP : Evet. Yazılı sınavından hemen önce ders tekrarı ve deneme sınavları yapılmakta, direksiyon sınavından hemen önce de sınav çalışması yapılmaktadır.

 

27. Sürücü Kursuna hangi tarihlerde kayıt yaptırmam mümkün ?
CEVAP : Sürücü Kursları her ayın biriyle onu arasında devrelerini başlatmak zorundadır. Ayın on birine kalırsanız mevcut ay için kayıt tarihini kaçırmış olursunuz.